35 000 Ft felett ingyenes a szállítás. 

Keresés
növény-fentről

A kollagén nyomában

Az arcbőr fiatalságának egyik mércéje a kötőszövetekben megbúvó kollagén mennyisége.
De mi is az a kollagén, milyen hatással van a szépségünkre, és Mi hogyan támogathatjuk azt? Most utána jártunk a válaszoknak.

/Faludi Zsófi, organikus kozmetikus/

Kollagén, a testünk ragasztója

A szó szoros értelmében, ugyanis a görög kólla* (ragasztó) szóból ered. Mindenhol ott van;porcokban, ízületekben, csontokban, verőerekben, és persze a hajban, körömben, a bőrben is. 

Többek között ez a kötőszöveteket alkotó elsődleges fehérje teszi a testünket ellenállóvá és rugalmassá.

Akárcsak a bőrünket. Itt a középső rétegben termelődik-és bomlik is el nap mint nap.

Fiatalon csak úgy dúskálunk a kollagén rostokban; az arcbőrünk feszes, és egy nyúzott éjszaka után is gyönyörűek vagyunk.

Cremia Peptide lifting cream

25 éven túl viszont fokozatosan lassulni kezd az új kollagén rostok termelődése, ellenben a meglévő egyre gyorsabban bomlik el, aminek következtében megjelennek a ráncok.

Természetes élettani folyamatunk, amelybe nem lehet beleszólásunk.
Vagy mégis?

A korosodó bőrt stimulálnunk kell ahhoz, hogy gyorsabban regenerálódjon.

Kollagént vihetünk be a táplálkozás útján is, ám ez a mai napig vitatott, hogy a bőrünkben lejátszódó kollagénszintézist ez mennyire befolyásolja.

Dr. Leslie Baumann amerikai bőrgyógyász szerint például a táplálékkiegészítőkben található kollagént a gyomorban található savak gyorsabban lebontják, mielőtt az felszívódhatna.

Ettől függetlenül értékes, és drága fehérje forrás, melyekre a megfelelő táplálkozással is szert tehetünk.

Jó, ha tudod:

A kozmetikumokat gyártó cégek előszeretettel nyomtatják rá termékeikre a nagybetűs kollagén szót.

Szakmai szemmel badarság lenne elhinnünk azt, hogy egy a bőrre felkent krém beépül a bőrünk középső rétegébe, és ott új kollagén rostokat hoz majd létre. A kollagén egy nagyméretű molekula, ami képtelen a felhámon keresztül a lazarostos kötőszövetig eljutni, más szerepet tölt be a kozmetikumokban.

A bőr legfelső rétegére juttatott kollagén magas NMF (vízmegkötő faktor) számmal bír, így elsődleges funkciója a hámréteg hidratálása, nem pedig a kollagénrostok kitenyésztése lesz.

A bőrünkben lévő kollagént tehát külsőleg pótolni nem lehet.

A legújabb kutatásoknak köszönhetően ma már tudjuk, hogy serkenteni a természetes termelődését viszont IGEN!

Szerencsénkre bőven akad hatóanyag, amely kisebb molekulamérete révén könnyebben jut el az alsóbb rétegekig. A kozmetikai ipar legújabb vívmányai egyértelműen a peptidek.

Sokféle peptid létezik, amik sejtjelzőként dolgoznak a bőrben. Egy csoportjuk például kifejezetten a kollagéntermelés serkentéséért felelősek. Ezek aminosav láncolatok. Minél több aminosav kapcsolódik egymáshoz, annál értékesebb lesz számunkra egy peptid.

A kollagénserkentő peptidek

Működési elve, hogy a kívülről bejuttatott fehérje molekula úgy viselkedik a bőrben, mintha

természetesen bomlott volna el, ezzel ösztönözve saját sejtjeinket a mihamarabbi kollagén

termelésére. Fajtájától függően eltérően is dolgozhatnak, de úgy is fogalmazhatnánk, hogy egy kicsit

megtréfálják saját sejtjeinket.

Elismert kollagénserkentő peptidek: Tripeptide-1, Matrixyl, Copper, GHK

Néhány extra tipp a jó cél érdekében

1) Fogyassz C vitamint!

Testünk nem képes előállítani a C vitamint, pedig hatalmas szüksége van rá. Esetünkben a szervezetünkben működő fehérjék optimális működéséhez is nélkülözhetetlen, így ezzel már sokat tehetsz a bőr fiatalságának megőrzése érdekében.

2) Használj C vitaminos szérumot!

Számos tanulmány bizonyítja, hogy C vitaminos készítmények kúraszerű használata jelentősen csökkenti a már kialakult ráncok mélységét, ez pedig a teltebb kötőszövetnek is köszönhető. A külsőleg alkalmazott C vitamin viszont fényérzékenyíti a bőrt, így inkább a hidegebb hónapokban, éjszakai ápoláshoz ajánlott használni.

3) Vigyázzunk a kollagénünkre!

A prevenció az egyik legjobb, amit tehetünk bőrünk fiatalságának megőrzése érdekében. Lassíthatjuk a kollagén lebomló folyamatait, ha kíméljük a közvetlen UV sugárzástól, a stressztől és egyéb szélsőséges környezeti hatástól.

4) Elő a fényvédővel!

A fényvédő az egyik leghatékonyabb pre-aging fegyver a kezünkben.

5) Kémiai savak – hydroxy savak

Töménységüktől függően sokféleképpen hathatnak a bőrre. Jó, ha kozmetikusunkkal egyeztetünk alkalmazásuk menetével kapcsolatban. Erősen fényérzékenyíthetik a bőrt, kúraszerűen érdemes őket alkalmazni, így egy-egy terméket csak az őszi-téli programokkal építhetünk be bőrápolási rutinjainkba.
Glikolsav, tejsav, phytic sav, malic sav, tartaric sav, mandulasav

6) Antioxidánsokkal télen-nyáron

A már fentebb említett stressz ellen antioxidánsokkal védekezhetünk, melyek a legtöbb prémium minőségű maszk, hidratálókrém összetevői között szerepelnek. Ezek az úgynevezett szabadgyökfogó anyagok, melyek megszabadítanak a felgyülemlett méreganyagoktól.
E, C, A vitaminok, ginkó, zöld tea, csipkebogyó, meggy, zsálya, szőlő

7) Hámlassz rendszeresen!

A bőr radírozása szintén stimulálja sejtjeinket azáltal, hogy eltávolítja az elhalt szöveteket.

Hölgyeim, kollagénserkentésre fel!