35 000 Ft felett ingyenes a szállítás. 

Keresés
növény-fentről

Hogyan tudjuk bejuttatni a szervezetbe az antioxidánsokat?

Az előző részben írtam az igen agresszív szabad gyökökről, melyek orvul támadnak minket kívül-belül. Szerencsére az antioxidáns védőrendszerünk kivédi a legtöbb támadást. Amíg tudja. Sajnos – ahogy az életben is – néha a rosszak győzedelmeskednek a jók felett. Ha az antioxidáns védőkatonáink túlerővel rendelkező szabad gyök hadsereggel néz szembe, nem tud győzedelmeskedni. Ilyenkor ún. oxidatív stressz éri a sejtjeinket, ami nem tesz túl jót a szervezetünknek.

Vannak bizonyos állapotok, élethelyzetek, amikor zsoldosokat kell bevetnünk az antioxidáns hadseregünk támogatása céljából. Mikor van szükség zsoldosokra/kiegészítő antioxidánsokra? Fokozottabb igénye lehet a szervezetnek áldott állapotban, szoptatás, betegség esetén, stresszes életmód, „elektro-szmog” (számítógép), intenzív sportolás, oxigén-hiányos állapot (nagyváros, dohányzás, stb.), kis gyermekkorban, idős korban.

Hogyan tudjuk bejuttatni a szervezetbe az antioxidánsokat? A táplálkozással, táplálék-kiegészítők szedésével, melyek sejtszintű támogatást nyújtanak.

Az, hogy jó-e egy vitaminkészítmény, vagy táplálék-kiegészítő, függ attól, hogy mit várunk el tőle. Akár bevesszük, akár magunkra kenjük, fontos az összetétellel és előállítással kapcsolatban, hogy aktív hatóanyagai és egyéb összetevői is természetes eredetűek legyenek, azaz ne legyen szintetikus a termék. Ne tartalmazzon semmilyen felesleges adalékot (állományjavítók, színezékek, aromák, ízfokozók, térfogatszabályozók, tartósítók, stb.). 

Kozmetikumok esetében ez nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a „kevesebb, néha több”. Minél egyszerűbb, letisztultabb az INCI (összetevők listája), annál biztosabb lehetsz benne, hogy nem tartalmaz „felesleges” összetevőket, amelyek feleslegesen terhelik a bőrünket. Mind a táplálék-kiegészítők, mind a kozmetikumok esetében fontos, hogy az aktív hatóanyagokat olyan formában tartalmazza, amelyet képes lebontani, feldolgozni, megemészteni a szervezet/bőr, azaz az aktív hatóanyag képes legyen felszívódni. Erre csak a természetes kelát formájú összetevők képesek, azok is a megfelelő környezetben; illetve a fermentált (leginkább a többszörösen fermentált) hatóanyagok.

A hasznosulással kapcsolatban nagyon fontos, hogy jusson a hatóanyag a célállomásra – azaz hasson. Ezt a legjobban a fermentált készítmények garantálják. (Ezt hívják biológiai aktivitásnak.). A hatóanyag ne csak organikus legyen, hanem a növények tiszta vegyszermentes környezetből származnak, lehetőleg bio, biodinamikus vagy Demeter minőségben. Fontos, hogy a termékben lévő olajak hidegen sajtoltak és ne finomítottak legyenek. Hogyan tudunk antioxidánsokhoz jutni és beletenni őket a kozmetikumokba? A kivonási mód alapvetően két úton történik, vizes és etil-alkoholos kivonási eljárással juthatunk antioxidánsokhoz. A kivonási mód meghatározza az antioxidáns tartalmat. A mérések alapján a vizes kivonatok több antioxidáns tartalmaznak, ám ezeknél sem mindegy az eredet! Antioxidáns gyógynövények többek között a zöld tea, ázsiai gázló, hamamelisz, homoktövis, ligetszépe, stb. Mindezek mellett nem elhanyagolható az olajok antioxidáns-tartalma sem. A zsírokat, olajokat olvasztással, sajtolással, kioldással állíthatjuk elő. Ezek közül az eljárások közül a hidegen sajtolási módszerrel a növény minden értékes alkotórésze megmarad, megőrzik az eredeti vitamintartalmukat, illatukat, ízüket, és valamennyi hatóanyag sértetlenül kerül át az olajba. Az sem utolsó szempont, hogy hőkezeléstől, oldóanyagtól, vegyszerektől mentes olajokat kapunk ezzel az eljárással. Elmondható, hogy a hidegen sajtolt olajok biológiailag értékesebbek a melegen sajtolt, vagy más kivonási eljárással készült olajokhoz képest.

A kozmetikum-választásnál tehát figyeljünk erre, érdemes érdeklődni a gyártónál/forgalmazónál az alapanyagok származásáról, és a termék

Nem utolsó szempont, hogy a terméknek legyen jó az ár-érték aránya. Magyarul az összetétele, a hatékonysága és az ára legyen arányban egymással.

És ne feledjük! Antioxidánsokból sosem elég!

Forrás: Klára tanárnő