35 000 Ft felett ingyenes a szállítás. 

Keresés
növény-fentről

Tavaszi bőrápolás: arctisztítás

Az otthoni bőrápolás és a kozmetikai kezelés legfontosabb művelete a letisztítás. Kenhetünk bármilyen drága kozmetikumot a bőrünkre, mit sem ér, ha előtte nem végeztük el a bőr alapos letisztítását. Az alapos tisztítás természetesen nem azt jelenti, hogy jó alaposan megdörzsöljük és erősen lúgos kémhatású készítményekkel (pl.: szappannal) kezeljük a bőrt. Az alaposság elsősorban azt jelenti, hogy professzionális kozmetikumokkal, bőrtípusunknak megfelelően távolítjuk el a bőrön lévő szennyeződéseket.

A szennyeződés sok összetevőből épül fel. Por, mikroorganizmusok, elhalt szarusejtek, mirigyek váladékai, sminkmaradványok és még ki tudja mi minden távozik a bőrünkről a tisztítás során. Talán jobb is, ha nem tudjuk pontosan.  Sok mindent kell nap, mint nap – reggel és este – eltávolítanunk a bőrünkről, figyeljünk azonban arra, hogy ne essünk túlzásba. A letisztító kozmetikum helyes megválasztása különösen fontos. Nemcsak a bőtípus befolyásolja, hanem az életmódunk, szokásaink is. Ha például naponta sminkelünk, akkor fordulhatunk a micellás víz, vagy habzó lemosók irányába (amennyiben nem nagyon zsírhiányos a bőrünk). Pengeélen táncolunk, hisz ha elhanyagoljuk ezt a műveletet, vagy nem a megfelelő anyaggal végezzük, vagy túlságosan komolyan vesszük és naponta peelingezzük (például savakkal) az arcbőrünket, akkor akár ártani is tudunk vele! Minden nap kell tisztítani, de az arc mélytisztítása kerülendő napi szinten.

Ebben a részben a „felületes” tisztítással fogunk megismerkedni. Ez az arcbőr szennyeződésektől való megtisztítását jelenti, mellyel felkészítjük bőrünket az „éjszakai levegőzésre”, vagy éppen az arcápolásra. Ezt a műveletet minden este célszerű elvégezni. A szennyeződésektől való tiszta bőrt mindenképpen fontos előkészíteni az ápoló kozmetikumok „befogadására”, ezért tisztítás után mindig tonizáljunk! A tonizálás az egyik legfontosabb művelet a bőrápolás során. Egyrészt eltávolítja a letisztító kozmetikum esetleges maradványait, illetve ha zsiradékot is tartalmazott a készítmény (pl.: arctej), akkor a zsiradékot, másrészt hidratáló anyagai segítségével „megduzzasztja” az elhalt szarusejteket, emiatt a következő kozmetikum anyagai jobban tudnak a bőrbe penetrálódni. A tonik/booster kiválasztásánál fontos, hogy bőrtípusnak megfelelő legyen és lehetőleg ne, vagy csak nagyon alacsony koncentrációban (csak zsíros bőr esetén!) tartalmazzon etil-alkoholt, vagy izopropil-alkoholt.

Mivel a szennyeződés apoláros (zsírszerű, zsírban oldódó), mindenképpen olyan tisztító anyagra van szükségünk, ami legalább részben apoláros. Alapos tisztítást olyan anyagokkal tudunk végezni, ami amfifil, mivel ez ilyen anyagok egyik része a zsírszerű szennyeződésekhez tud kapcsolódni, másik részük pedig a vízbe tud kapaszkodni. Legtöbb letisztító kozmetikum, illetve sokszor a tonikok is, tartalmaznak amfifil anyagokat, például tenzideket. Ezek az ún. felületaktív anyagok rengetegen vannak. Széles repertoárból tudnak a gyártók választani, bőrtípus szerint differenciálva a letisztító kozmetikumokat. Az általánosságban elmondható, hogy minél jobban habzik egy készítmény, annál több tenzidet tartalmaz. És minél több tenzidet tartalmaz, annál több szennyeződést és zsiradékot tud eltávolítani a bőrfelszínről. Egy zsírhiányos/száraz bőrtípusnak ez nem feltétlen jó, viszont a zsíros bőrűeknek kifejezetten kívánatos. Ha ne vagyunk magabiztos INCI (kozmetikai összetevők nemzetközi megnevezése) olvasók, segíthet a döntésben a kozmetikum típusa is. A habzó lemosók, micellás vizek, kétfázisú gélek általában nagyon alapos letisztítást tesznek lehetővé nagy mennyiségű tenzid-tartalmuk miatt, ám ez a „csikorgóra” tisztítás nem feltétlenül esik jól egy zsírhiányos bőrnek. Akik pedig nem sminkelnek naponta, nincs ilyen „erőteljes” tisztításra szükségük. Természetesen nem minden ilyen egyszerű. Az élet nem habos torta. 🙂 

Vannak olyan tenzidek, amelyek jól habzóak, mégsem szárítják túl a bőrt. Pl. a cukortenzidek, vagy a kókuszolajból előállított tenzidek szuper jó fejek és minden bőrre jók. Ellenben a nátrium-lauril-szulfáttal, vagy TEA-lauril-szulfát, melyek igazi gyíkarcok és a száraz bőrrel nem túl jól bánnak. Ám őket sem kell utálni, hisz egy nagyon zsíros bőrnek kifejezetten jók tudnak lenni. Az arctejek, lemosókrémek emulziók, tehát van apoláros fázisuk is, emiatt jóval kevesebb tenzidet kell beletenni, illetve az apoláros fázis nem/lassan felszívódó zsiradékai (pl.: ricinusolaj, kókuszolaj, napraforgóolaj) is tisztító hatást fejtenek ki.

Szóval nem egyszerű a választás, ám érdemes időt szánni a jó letisztító kozmetikum megtalálására, mert ez a bőrápolásunk alapja! ÉS ne felejtsük el, hogy letisztítás után mindig tonizáljunk!

Hetente kétszer-háromszor pedig alkalmazzunk „mélytisztító” hatású bőrradírokat/peelingeket.

 

Minden bőrtípus igényli néha-néha az ún. „mélytisztítást”, ami azt jelenti, hogy nemcsak a szennyeződésektől szabadítjuk meg bőrünket, hanem mélyebbre hatolunk. Az elhalt szarusejteket, amelyek sokszor lusta disznók és nem hajlandóak leválni a szarurétegről, meggyőzzük arról, hogy sokkal jobb lenne szétnézniük a széles nagyvilágban ahelyett, hogy rajtunk dekkolnak.

Leválásuk segítése több módon történhet. Legegyszerűbb – és a legkevésbé „hatékony” – ha fizikai módon letessékeljük őket a bőrfelszínről. Ez annyit jelent, hogy abrazív anyagokkal/szemcsékkel + dörzsölő mozdulatokkal mechanikai úton távolítjuk el az elhalt szarusejteket a bőrfelszínről. A hatékonyság mértékében – mint ahogy oly sok esetben – a „méret” a lényeg. Minél nagyobb a szemcse, annál durvább a történet és annál drasztikusabban tudja a kozmetikum „csiszolni” a bőrfelszínt. És természetesen az erőhatás sem mindegy….Van, aki képes „vérzésig” csiszolni a bőrét, pedig az nem utal túl jó fejségre….sőt! Kifejezetten ártalmas a bőrnek. A növényi őrlemények (bambusz, magőrlemények, stb.) általában nehéz-súlyúak, érzékeny bőrnél ezeket inkább kerüljük. Sokkal kedvesebbek a poranyagokat (pl.: talkum, kaolin), vagy a cellulóz-szemcséket tartalmazó mechanikai peelingek.

A legkíméletesebben érik el céljukat, ám mégis hatékony mélytisztításra képesek az enzimek. Ők tök jó fejek! Kíméletesek, az érzékeny bőrállapot is ujjong, ha látja őket, mégis mélyre hatolnak és jól megnyitják a bőr szerkezetét. Hatásuk azon alapszik, hogy bontják az elhalt szarusejtek anyagát, a keratint.

A peelingek királyai a savak. Képesek az elhalt hámsejtek közötti „tartó-elemeket” lebontani, a sejteket „összeragasztó” epidermális lipideket „oldani”, ezáltal pedig a legmélyebben hatolni a szarurétegben. Ám pont emiatt, a brutál hatás miatt, nagyon nem mindegy, hogy milyen bőrtípusra, mennyiszer és milyen időszakban alkalmazzuk. Persze a királyok között is vannak alacsonyabb „rangúak”, amelyek kíméletesebbek a bőrhöz. Kedves sav pl.: a tejsav. Ő kíméletes hámoldó és mellette hidratál is. A szalicilsav pont az ellenkezője. Bár nagyon mélyen tud hámlasztani – a szőrtüszőkbe is betolakodik – ezért a zsíros bőrképet is javítja, sőt, mivel gyulladáscsökkentő hatású, a pattanásos bőrkép állapota is javul hatására, ám progresszív az istenátka. Minél többet érintkezik a bőrrel, annál erőteljesebb a hatása. Szóval csak óvatosan…..Aztán van egy olyan kellemetlen mellékhatása is néhány királynak, hogy az erőteljes hámoldás miatt fényérzékenyítő hatásúak. Mindezek miatt azt javaslom, hogy kerüljük a kékvérűekkel való túl gyakori találkozást, mert árt bőrünk egészségének. Szóval ne savazzunk ész nélkül, télen-nyáron, reggel-este…..Ha pedig függők vagyunk, és a savazás a mániánk, akkor legalább arra figyeljünk, hogy a nem is igazán savként és hámlasztóként működő P.H.A-kat válasszuk (glukonolakton, laktobionikus sav) mániánk kielégítésére. Olyan ez, mint az alkoholizmus. A tömény sokkal gázabb, mint a sör, vagy bor. Szóval, ha mindenáron kémiai peelinget szeretnénk alkalmazni, akkor csak időszakosan pálinkázzunk, aztán kattanjunk le a töményről és sörözzünk hidratáló hatású polihidroxi-savakkal.

A mélytisztítást még a problémás bőr esetén sem javasoljuk napi szinten. Gondoljunk csak bele, ha minden nap hámlasztjuk, mélytisztítjuk a bőrt, szegénynek ideje sincs észhez térni. Állandóan munkára kényszerítjük, ez pedig egy idő után kimerüléshez vezet. Fontos művelet, hisz ezáltal növeljük a bőr hatóanyag-befogadóképességét, illetve mérsékeljük a hiperkeratózist (fokozott elszarusodást), segítjük a hám jobb működését, ám nem szabad túlzásba vinni. A kozmetikai kezelések során a kozmetikus ezt minden esetben elvégzi. Az otthoni arcápolás során életkortól és bőrtípustól függően hetente egyszer-kétszer, vagy akár kéthetente elegendő elvégezni.

A széles repertoárból bizony nem könnyű kiválasztani a nekünk megfelelőt. Nagyon sok szempontot kell figyelembe vennünk a döntés előtt:

  • életkor, bőrtípus, aktuális bőrállapot, sminkelési szokásaink
  • évszak
  • életmód, munkahelyi körülmények
  • utazási szokások stb.

Mivel ez az egyik legfontosabb műveletünk, ne legyintsünk rá és nyugtassuk magunkat azzal, hogy nem fontos, mert úgyis az arcápoló készítmény számít. A választásnál tartsuk szem előtt azt, hogy mindegy milyen drága készítményt kenünk magunkra, ha előtte nem tisztítottuk le megfelelő módon a bőrünket.

Forrás: Klára tanárnő