35 000 Ft felett ingyenes a szállítás. 

Keresés
növény-fentről

Lipidek az egészséges bőr fenntartásához

Az előző részekben górcső alá vettük bőrünk hadállományát. Alaposan belementünk a különböző hadtestek feladataiba és alkotóiba. Azonban ahogy már korábban is megírtuk, egységben az erő! A bőr ezen szereplői együttes erővel alakítják ki az ún. permeabilitási barriert.

Mit jelent ez?
Ez a ronda idegen nyelvű kifejezés magyarra lefordítva „áteresztési gát”. Na bumm. Nagyon leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a szarurétegben kialakuló elhalt szarusejt – lipid rendszer egy féligáteresztő gátat hoz létre. Ennek a gátnak a katonái nem mások, mint az anyagcsere szempontjából inaktív sejtek ezrede, de még inkább hadosztálya, hisz nagyon sokan vannak, ráadásul több rétegben helyezkednek el. A hadosztály hadtápja és a hangulatfelelős a dupla sorú lipidekből álló sejtközötti lipidmátrix.

Ezeknek a lipideknek nagyon fontos feladataik vannak. Háromféleképpen is hozzájárulnak az egészséges bőr fenntartásához:
• hidratációval,
• a sejttapadás elősegítésével és
• a bőrön keresztül zajló (transzepidermális) vízveszteség csökkentésével.

Feladataikat a szigorú katonai rend betartásával – a lipid-molekulák önrendeződési tulajdonságaival – látják el.
A gond csak az, hogy ez a gyönyörű katonai egység bizonyos hatásokra megbomlik.

Milyen hatásokra?
• Nem kozmetikai tényezők: ragtapasz, erős detergensek (tisztító anyagok), zsíroldó anyagok, stb.
• Kozmetikai tényezők: hámlasztás, mikrodermabrázió, hidrodermabrázió, gyantázás, stb.

Mi a következménye?
• Eltűnnek az epidermális lipidek
• Könnyebben jut be a bőrbe a víz, a hatóanyagok és a mikroorganizmusok
• Fokozódik a TEWL (láthatatlan vízleadás)
Mit tehetünk?
• Epidermális lipidek pótlása bórazonos olajokkal
• Hatóanyagok bejuttatása
• TEWL fokozódásának gátlása – aquaporin csatornák („vízcsatorna” a sejthártyában) „szűkítése”

Jól látható, hogy mennyire fontos szerepe van az a szaruréteg „döglött” sejtjeit összetartó zsírszerű anyagoknak, ezért megérdemlik azt, hogy megosszuk Veletek keletkezésüket.
Életük a tüskés réteg még potens, de valójában impotens sejtjeinek ici-pici sejtalkotójában, az ún. Golgi-készülékeiben kezdődik. Ebben a kicsi sejtalkotóban csücsülnek a lipidek előanyagai és epekedve várják, hogy keletkezhessenek.
A következő rétegbe vándorolva kétrétegű lipid membrán formájában egy raktárban várják további sorsukat (hadtáp raktár – Belépni szigorúan tilos!) Nevük is van, itt Odland testecskéknek (lemezes testek) hívják őket, hisz a mikroszkópikus képen membrán által határolt kisüregecskékből figyelik sorsuk további alakulását. E réteg felső sejtsoraiban kiürülnek a sejtek közötti részbe (Szabadság, szerelem!) és vidáman, mosolyogva párt keresnek maguknak, akikkel nászútjuk a szarurétegbe vezethet. A boldog epidermális lipidek szállításáért fehérjék felelnek. Az egészséges bőr szempontjából nagyon fontos információ, hogy ha ezek a fehérjék károsodnak, akkor a bőr barrierje is károsodik, és az intoleráns bőrt, pikkelysömört és hasonló csúfságokat tud okozni. A lipidek nagykorúvá válásához enzimekre is szükség van, ők segítik a párkapcsolat boldog beteljesülését. Ha minden tökéletes, akkor a lipid lemezkék összeállnak és boldogan élnek, míg meg nem halnak.
Vagy mégsem?
Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy bizony egy csomó mindennel tudjuk károsítani a fehérjéket (pl.: „drasztikus” kozmetikai eljárások, túlzott „tisztítás” és zsírtalanítás, stb.). Szóval csak óvatosan mindenféle túlzó anyaggal, eljárással! Tartsuk szem előtt, hogy a kevesebb, néha több.

A következő részben megismerhetitek a szaruréteget fedő ún. bőrfelszíni hidrofil lipid felépítését, mely a tekintetben is nagyon fontos, hogy egészséges és szép bőr nem lehet, ha a b.h.l. sérült!

Forrás: "kláratanárnő"