35 000 Ft felett ingyenes a szállítás. 

Keresés
növény-fentről

Az egészséges, szép bőr titka a BHL. Mi ez?

A következő részben megismerhetitek a szaruréteget fedő ún. bőrfelszíni hidrofil lipid felépítését, mely a tekintetben is nagyon fontos, hogy egészséges és szép bőr nem lehet, ha a b.h.l. sérült!

Korábban már volt szó a bőrfelszínt befedő „krémről”. Ahogy minden krém, a bőrfelszínünket fedő krém is két fő részből áll: a vizes része enyhén savas kémhatású, a zsíros résznek nincs kémhatása, ellenben víztaszító tulajdonságú. Nagyon fontos szerepük van a szervezet védelmében, hisz ez az első dolog, amivel a külvilág érintkezik. Funkcióit az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

Vizes fázis – savköpeny Zsíros fázis – zsírköpeny
  • Közösen harcolnak a patogén mikroorganizmusok bejutása ellen, csak más módon. A vizes fázis a savas kémhatásával gátolja a kórokozók szaporodását, hisz azok enyhén lúgos közegben kapnak kedvet a bujálkodáshoz. Ebben hasonlítanak ránk, az emberi szervezet is enyhén lúgos közegben tudja ellátni az élettani funkcióit, tehát az elsavasodás, mint olyan, nem létező fogalom. De ez egy másik bejegyzés témája.:) A zsíros fázis azáltal tud védeni minket a kórokozókkal szemben, hogy víztaszító tulajdonságú. Ahhoz, hogy a patogén mikroorganizmusok szaporodni tudjanak, vizes közegre van szükségük. Gondoljunk csak bele, hogy mennyivel könnyebben elkapjuk a fertőzéseket pl. az uszodákban, ahol felázik a bőr. De simán „leszedjük” ezt a védőréteget a túlságosan drasztikus bőrtisztítással, vagy a hosszú ideig tartó forró vizes zuhanyzással/kádban ázással is.
  • Szintén képes mindkét fázis enyhíteni az enyhe lúgos ártalmak károsító hatását. A savköpeny közömbösíti a gyenge lúgokat (pl.: szappanos letisztítás, néhány tusfürdő, letisztító kozmetikumok), a zsírköpeny pedig víztaszító tulajdonsága miatt nem képes a vizes lúgos oldat érvényesülni.
  • Támogatja az epidermális lipidek (szarurétegben lévő zsírszerű anyagok) létrejövetelét, érését azáltal, hogy aktiválják a keletkezéshez szükséges enzimeket
  • A savas pH gátolja a proteázok működését – ez biztosítja az hámréteg sértetlenségét
  • Bársonyossá teszi a bőrfelszínt

Ha bármilyen módon befolyásoljuk/megbontjuk ennek a „krémnek” az összetételét, akkor a bőr és a szervezet ki lesz téve a patogén mikroorganizmusok nem túl jó hatásainak, illetve kozmetikai szempontból igen fontos következmény, hogy a bőr nem tud jól viselkedni. Amíg nem állítjuk helyre, nem javítjuk ki a búőrfelszíni hidrofil lipidet, addig nem tudunk jelentős mértékű bőrállapot változást elérni.

Ahhoz, hogy az esetleg sérül bőrfelszíni hidrofil lipidet helyre tudjuk tenni, ismerni kell az összetételét. A teljesség igénye nélkül az összetevők, amelyek hasznosak a tekintetben, hogy a készítmények összetevői között mit keressünk! J

Vizes fázis anyagai: tejsav, aminosavak, pirrolidon karboxilsav – PCA

Mindezek mellet nem sértődik meg a vizes fázis, ha vízmegkötő, illetve felszíni hidratáló anyagokat kap, pl.: urea, glicerin, stb.

Zsíros fázis anyagai: ceramid, zsírsavak (linol-, linolén-, arachidonsav=F-vitamin), lecitin, koleszterin.

Ezeket nagyon jól megtaláljuk „bőrazonos”, magas F-vitamin tartalmú olajokban, zsírokban pl.: meggymagolaj, sheavaj, jojobaolaj, mandulaolaj, szkvalán, stb.

A következő részben a bőrérzékenység témakörét járjuk körbe.

Forrás: “kláratanárnő”