35 000 Ft felett ingyenes a szállítás. 

Keresés
növény-fentről

Mitől lesz érzékeny a bőr?

Aki figyelmesen olvasta az eddigi írásainkat, annak már van előélete a bőrfelszíni hidrofil lipiddel kapcsolatosan. Bizony, az érzékenység is összefüggésben lehet a bőrfelszíni hidrofil lipid „tökéletlenségével”.

Szó volt a hámban lévő védőlipidekről, melyeknek nagyon fontos funkciói vannak. Többek között ők tartják össze az elhalt szarusejteket a szarurétegben, védőréteget képeznek és segítik a nedvesség megkötését. Tulajdonképpen az egészsége bőr „őrei”. Ha hiányoznak a bőrből, vagy nem képződnek elegendő mennyiségben, vagy ha hiányoznak fuvarozásukhoz szükséges fehérjék, vagy akár az érésükhöz szükséges enzimek, vagy az enzimek boldogságához (és működéséhez) elengedhetetlen savas közeg, akkor bizony jól megnézhetjük magunkat!

A bőr kiszárad, mint kaktusz a sivatagban. Feszül, húzódik, érdes tapintása lesz. Talán mindezen kellemetlen hatás mellett a legrosszabb, hogy a bőr intoleránssá válhat. Olyan lesz, mint egy hisztis nő. Semmit nem visel el és semmi nem jó neki.

Tetézi a problémát, ha a természetes hidratáló faktorok is hiányoznak. Ők nagyon csintalan társaság ám! Vonzóképességük eszméletlen! A szaruréteghez vonzzák és megkötik a nedvességet, ezáltal megakadályozva, hogy a bőr kiszáradjon, hámlóvá és sérülékennyé váljon.

Ha mindez nem lenne elég, még a bőr saját hidratáló hálózata is elégtelenül működik. Ennek a rendszernek az a feladat, hogy a hám alrétegein keresztül továbbítsák a nedvességet. Ezek az ún. aquaporin csatornák mikroszkópikus méretű „vízcsatornák”, amelyek a sejthártyán találhatók és szabályozzák a víz ki-be áramlását a sejtekbe.

Ha az említett tényezők közül bármelyiknél probléma merül fel, úgy a bőr kipirosodásra hajlamos lehet, vagy érzékeny, akár gyulladásra hajlamos, érzékeny. Mit is jelentenek ezek a fogalmak?

Mielőtt kivesézzük ezeket a bőrállapotokat, tisztázzunk egy fogalmat. Mit jelent a bőr esetében az, hogy normál körülmények? Azt, hogy nincsenek extrém, nem állandóan jellemző tényezők. Pl.: fokozott napfény expozíció, szélsőséges hőmérséklet, szélsőséges időjárási tényezők, mechanikai hatások, stb.

A kipirosodásra hajlamos bőr normál körülmények között bizonyos hatásokra (mechanikai, vegyi, stb.) bőrpírral válaszol, azonban viszonylag rövid idő után visszanyeri normál színét. Ez nem mindig káros, a kozmetikai kezelések során néha kifejezetten kívánatos, hisz a hatóanyag bejuttatását megkönnyítheti.  

Mitől jelentkezhet ez a bőrállapot?

  • Hiányoznak az epidermális lipidek
  • Hiányoznak a szállító fehérjék
  • Irhában lévő szubpapilláris érhálózat hajszálerei megtelnek oxigéndús vérrel

Az érzékeny bőr már kicsit összetettebb dolog. Normál körülmények között bizonyos hatásokra mindig (mechanikai, vegyi, stb.) bőrpírral válaszol, a pirosság lassan múlik el. Az előző bőrállapothoz képest sokszor a faggyúmirigy működés is rattyon van, nem termelődik elegendő faggyú.

A gyulladásra hajlamos, érzékeny bőr még „rosszabb” állapot. Az alapja az érzékenység, amely társul bizonyos időszakokban (pl. tavasszal) gyulladással. A gyulladásos reakciók (pirosság, melegség, duzzanat, fájdalom) eléggé kellemetlenné teszi ezt a bőrállapotot. Itt a már említett okokon túl a bőr barrierje is sérült.

Mit tehetünk ezeknél a bőrállapotok esetén? A legfontosabb, hogy erősítsük a bőrfelszíni hidrofil lipidet. Ezek mellett nyugtatssuk meg a felzaklatott bőrt, erősítsük a hajszálerek falát, és szükség esetén pótoljuk a bőr hiányzó lipidjeit. Utóbbi nagyon fontos zsíros bőr esetén is!

A következő részben a „zsíros” bőrről és annak otthoni ápolásáról lesz szó!

Forrás: "kláratanárnő"