35 000 Ft felett ingyenes a szállítás. 

Keresés
növény-fentről

Sejtkapcsolatok nélkül nincs szép bőr

Az előző részben bemutatott nehéz páncélosok (elhalt szarusejtek, fehérje/lipidburok) a bőrfelszínünk meghatározó elemei. Ám mit sem ér egy hadsereg gyalogság nélkül. Ebben a részben a gyalogság katonáit ismerhetitek meg.

Ha figyelmesen elolvastátok az előző részt, akkor emlékezhettek arra, hogy a nehéz páncélosok alkotói a bőrfelszínen/hámréteg legfelső rétegében az elhalt szarusejtek és az őket körülvevő fehérje és lipidburkok. Ám nem ilyen egyszerű egy háború, hisz ezek az elemek csak akkor tudnak funkcionálni, ha a gyalogság is segít.

Sejtkapcsolatok – ACÉLSODRONYOK

Ezeknek a katonáknak nagyon összetett funkciója van és nem csak a szarurétegben kell, hogy megfelelően működjenek, hanem a hámréteg alsóbb régióiban is, első sorban az ún. szemcsés rétegben. Ahogy az elhalt szarusejtek „defektes” működése során is ez az alréteg képes átvenni bizonyos mértékben azok funkcióját, e tekintetben is szoros együttműködés van a két alréteg között. A sejtkapcsolatok a „hullák” közötti összetartást, azok „kihorgonyzását”, ezáltal alapvető barrier funkciót látnak el. Mindezek mellett képesek megakadályozni a már korábban is emlegetett TEWL-t (láthatatlan vízvesztés/vízleadás) és gátolják a vízmolekula mellett más, kisebb molekulák össze-vissza áramlását. Nagyjából úgy működnek, mint a „biztonsági őrök”. Terelgetik a tévelygőket, nyomást gyakorolnak a kismolekulákra és az ionokra (pl.: Ca-ionok), ezzel a megfelelő irányba terelve őket. Ha nem tudják ellátni nemes feladataikat, akkor bizony megnézhetjük magunkat. Jönnek a hólyagos bőrbetegségek, a lassabb sebgyógyulás, a lelkes és egyébként halálra ítélt bazális sejtek elhalt szarusejtekké történő átalakulása zavart szenved és még sorolhatnánk a mindenféle „undi” dolgot, ami történhet.

Összegezve: gyalogság nélkül nincs győzelem, avagy sejtkapcsolatok nélkül nincs szép bőr. A teljesség kedvéért és azért, hogy ne jeltelen, ismeretlen katona sírban nyugodjanak, íme, a legfontosabb sejtkapcsolatok:
– dezmoszóma (a szarurétegben korneo-dezmoszómának nevezzük)
– Tight junction (szoros kapcsolat)
– Gap junction (réskapcsolat)

Epidermális lipidek – HABARCS

Ők többünk személyes kedvencei – kozmetikum gyártók és használók, laikusok és profik –, nélkülük, ahogy a fantázianevükben is benne van, összeomlik a ház, alias a szaruréteg. Ezek a zsírok/zsírszerű anyagok lemezes szerkezetűek, és a jó „lemezlovasokhoz” hasonlóan ők a hangulatért felelős egyének. Miért? Mert ha ők hiányoznak, nagyon rossz hangulatba kerülünk, ha tükörbe nézünk. Hisz részt vesznek a „hullák” sejthártyáinak felépítésében, „összetapasztják” a kóborló „szellemeket”, tárolják a felesleges energiát és hormonokat szintetizálnak. Lakhelyük a hám szinte összes alrétege (nem igazán röghöz kötöttek, inkább a honfoglalók vándorlási kedvéhez hasonlatos a jellemük). A hámréteg alsóbb sejtsoraiban (tüskés réteg és szemcsés réteg) keletkeznek enzimek segítségével. A képződésükhöz szükséges anyagok az intermedier anyagcsere termékekből és az esszenciális zsírsavakból származnak, melyek alapforrása a táplálékunk. Miért fontos ez? Mert a mostanában divatos mindenféle táplálkozási mánia (vegán, vega, paleo, stb.) mind-mind befolyásolja alapanyag raktár-készletét. Félre értés ne essék! Mindenki azt eszik, amit jónak tart, ám vegyük figyelembe, hogy azok vagyunk, amit megeszünk és vegyük tudomásul, hogy az emberi bőr különösen érzékeny mindennemű táplálkozási mániánkra.
A keletkezéshez szükséges alapanyagok – révén, hogy szegény hámrétegünk „vértelen” és „értelen” – az irharéteg ereiből kerülnek a hámrétegbe, ahogy a legtöbb oxigén is, ami szintén szükséges ahhoz, hogy képződni tudjanak. Utóbbihoz hozzájárul – kis mértékben – az élő hámsejtek levegőből történő oxigénfelvétele is, ami bizony gátolt „bőrlégzés” esetén nem túl acélosan működik. Ám nem elég csupán az alapanyag. Kraft is kell. Nem kevés. Az energiát a szabad zsírsavak és a koenzimQ10 biztosítja. Utóbbi igazi „jolly joker” a bőrápolásban, hisz szükséges a sejtregeneráláshoz. Cserébe nagyon utálja a szabad gyököket és az UV-fényt. Mindezek mellett nem árt – sőt kívánatos, mint a sivatagi vándornak egy vízzel teli kulacs – a savas közeg megléte.
Ha bármi hiányzik, drága jó zsírocskáink hiányos lemezes szerkezetet alakítanak ki és ez bizony meglátszik a bőrünkön is!

A hadsereg legfontosabb szerepe a bőr szempontjából az, hogy együttes erővel alakítják ki az ún. permeabilitási barriert. Mit jelent ez? Kiderül a következő részben! Ha jól viselkedtek, és sokan olvassátok a bejegyzéseinket, azt is eláruljuk, hogy hogyan keletkeznek a hámréteg lipidjei.

Forrás: "kláratanárnő"