35 000 Ft felett ingyenes a szállítás. 

Keresés

nature-powered beauty

növény-fentről

„A szem a lélek tükre”

A szem nemcsak emiatt különleges. A szemkörnyéki bőrrész anatómiája is eltér a test többi részén található bőrrésztől. Tekintsük át, miben más ez a terület!

A szemkörnyékén lévő bőrnek igazán nincs gondja a folyamatos diétával, hisz ezen a területen a bőr 3 -5-ször vékonyabb, mint az arc többi részén. Nem küzd cellulittal sem, mert alig-alig van zsírszövete. Pedig ezen a területen igazán nagy szükségünk lenne a jól táplált, kövér zsírsejtekre, főként ahogy öregszünk. Sajnos az is jellemző erre a területre, hogy még az kevés zsírszövet is megadja magát a gravitációnak az öregedéssel és lecsúszik. Miért fontos ez? Mert a zsírszövet „párnázza” ki a felette lévő szöveteket, támasztékot ad nekik, ami pedig feszes bőrképet eredményez. Ám sajnos ez a szemkörnyék esetében igen gyérül működő dolog. Többek között ez az oka annak, hogy az öregedés jelei legelőször a szemkörnyékén jelentkeznek.

A szemhéjak bőre a legvékonyabb bőrfelület, és ez nemcsak a zsírszövet csekély mennyiségének köszönhető. A bőralja feletti kötőszövetből felépülő irha réteg, mely a bőr feszességért és rugalmasságáért felel, gyatra rostrendszerrel rendelkezik. Mivel ezen a részen ráadásul a bőr közvetlenül az izmokkal bratyizik, követi őket bármi áron, minden izommozgással a bő is elmozdul. Tehát elég aktív társadalmi életet él. Ezen a területen az izom és a bőr olyan, mint a borsó meg a héja. Két szerelmes pár, mindig együtt jár. Minden egyes rezdülés kb. 22 izmot mozgat meg, naponta több, mint tízezerszer! Ehhez jó sok táplálékra és oxigénre van szüksége, ezért dús érhálózatú ez a környék. Vékonyságát az is okozza, hogy a faggyúmirigyek száma is igen kevés, kevesebb a zsíranyag és a vízmegkötő anyag is ezen a területen.

Sajnos a bőr legfelső hámrétege sem díjnyertes ezen a területen. Vékonyabb, mint egyéb területeken, ezért a barrier funkció sem tud úgy érvényesülni, ezért a szemkörnyék sokkal érzékenyebb a külső hatásokra. Viszont a festékképző sejtek dolgoznak, mint állat. De ez sem annyira jó hír nekünk.
Függelékek tekintetében is kiemelkedő ez a terület. Bár a faggyúmirigy állomány gyér, nagyon sok egyéb mirigy van. A könny termelését végző könnymirigyek, zsírszerű anyagokat és fehérjéket termelő meibom mirigyek, a Zeis-féle különleges faggyúmirigy, ami a szempillák faggyúmirigye és végül Mollika, a szempillák apokrin verejtékmirigye, a Moll-mirigy. Legfontosabb függelékei a szempillák, melyek születésünktől fogva meglévő terminális szőrszálak. Sokkal tökösebbek, mint a hajszálak, vastagak, erpsen pigmentáltak és folyamatosan növekednek. Növekedési ciklusuk 5-11 hónap, növekedésükre nincsenek hatással az androgén hormonok. És ráadásul nem, vagy csak nagyon későn őszülnek! Vigyázzunk rájuk! Ne terheljük őket 1-2-3, 428 D-vel hosszú távon.
Mindezek az anatómia tények elég sok szem körüli kozmetikai problémát okoznak, ezért mindenképpen külön ápolást és figyelmet igényelnek mind a kozmetikában, mind az otthoni ápolás során.
Miért? A szemek körüli bőr érzékenyebb, sérülékenyebb és hajlamosabb a külső tényezők általi sérülésekre – ami miatt nagyobb eséllyel ereszkedik meg vagy esik be, ha nem megfelelően ápolják. Mivel a szemkörnyéknek az archoz képest más igényei vannak, a szokásos hidratálója nem biztos, hogy ennek az érzékeny területnek minden igényére választ tud nyújtani. Miért? Kiderül a következő részből!

De hogy addig se tétlenkedjen a kedves olvasó, fogadja meg az alábbi tanácsokat a szemkörnyék védelme miatt!

  • Igyon sok folyadékot, amely segíti a vérkeringést és a salakanyagok könnyebb kitisztulását
  • Aludjon sokat és jól!
  • Mozogjon legalább heti kétszer és lehetőleg a friss levegőn!
  • Egyen jól! Vitaminokban, megfelelő tápanyagokban gazdag étrendet válasszon!
  • Kiemelten fontos a fényvédelem (kozmetikumok, napszemüveg, kalap)
  • Ha gyenge a szeme, sokat hunyorog, válasszon megfelelő szemüveget!
  • Ha a munkája a számítógéphez köti, akkor olyan monitort válasszon, ami kevésbé fárasztja a szemét vagy használjon speciális szemüveget!
  • Használjon szemkörnyék ápoló kozmetikumokot!
  • Azonnal jelentkezzen be a kozmetikusához szemkezelésre!

Forrás: Klára tanárnő