35 000 Ft felett ingyenes a szállítás. 

Keresés
növény-fentről

Tavaszi bőrápolás: vitalizálás

A letisztítás és mélytisztítás különösen fontos a bőr vitalizálása szempontjából. Tiszta bőrfelület nélkül az ilyen irányú törekvéseink olyanok, mint az a bizonyos borsó. A falra téve. Az emésztőrendszerünk nem megfelelő irányú ürítése során.

Mit jelent a bőr vitalizálása? Kezdhetnénk Ádámtól és Évától. De nem kezdjük. A vitalis szó jelentésének megértéséhez azonban pattanjunk bele a garázsban porosodó időgépünkbe és ugorjunk vissza a 19. századba. Nem is olyan túl régen még azt gondolták, hogy szerves anyagot csak ún. "életerő" segítségével lehet előállítani kizárólag élő anyagból. Ez volt a Vis vitalis (Életerő) elmélet, ami Wöhler bácsi áldásos tevékenysége folytán megdőlt. A bőr szempontjából ez a vitalizálás azt jelenti, hogy „életerővel” látjuk el. Mivel tudjuk ez megtenni? Olyan anyagokkal, amelyek „felélénkítik”.

Tavaszi bőrápolás: vitalizálás

A „vitalizál” szó az értelmező kézi szótár szerint ezt jelenti:

  • életerővel tölt el
  • felélénkít, felvillanyoz, tettre sarkall

Könnyen belátható, hogy ahhoz, hogy eljussunk az élő sejtekig, bizony nagyon szükséges az előzőekben alaposan kitárgyalt tisztítás és mélytisztítás. Hisz életerővel csak élő sejtet tudunk ellátni, élénkíteni, a hullákat nem igazán lehet, sőt, arra rávenni őket, hogy cselekedjenek, szinte lehetetlen. Nem csupán amiatt fontos a bőr sejtjeinek vitalizálása, hogy jobban működjenek, hanem azért is, mert „vitalizálva” képesek a káros hatásokkal szemben is jobban védeni minket. Ha ügyesen vitalizálunk, még arra is képessé válnak, hogy erejükön felül teljesítsenek. Ami nekünk szuper jó! A bazális sejtek jobban működnek, a szaruképzésünk kiegyensúlyozottabb lesz, a bazális membrán „élesedik”, dől a kaja-pia-oxigén az irha felől, ezáltal az irha sejtjei is kedvet kapnak a bulihoz, elkezdenek vadul rostot és sejtközötti állomány (pl.: hialuronsavat) képezni és a végén mindenki boldog és elégedett. Mi is, mert ha a tükörbe nézünk, szebb bőrképet látunk, kevesebb ráncot, üdébb pofit. Ha mi ezt látjuk, akkor mások is ezt látják, és akkor minden szép és jó. Na de hogyan érhetjük ezt el?    

Célszerű először a célszemélyeket, akiket vitalizálni szeretnénk (élő hámsejtek, irha sejtjei – első sorban a fibroblasztok) megszabadítani a terheiktől, vagy legalábbis mérsékelni azokat. Ennek biztos módja, ha antioxidánsokat alkalmazunk. Antioxidánsokból sosem lehet „eleget” a bőrre tenni. Ezek tulajdonképpen a megvadult szabad gyököket „elégítik ki”. A szabad gyökök párosítatlan elektronnal rendelkező, agresszívan párt kereső, nem igazán kedves lények. Ezeket „kapják” el az antioxidánsok, sokszor feláldozva saját magukat. Ezzel könnyítik a sejteket ért oxidatív stresszt (amikor a rosszak bizonyos ideig győzedelmeskednek a jók felett – a jók csatát vesztenek), ezáltal esélyt adva arra a sejteknek, hogy a háborút megnyerjék. Képesek csökkenteni a különböző hatások (pl.: UV-fény) okozta sejtkárosodásokat, közvetett módon lassítják a bőr öregedési folyamatait. Antioxidánsokban gazdagok a hidegen sajtolt növényi olajok (pl.: meggymagolaj, olívaolaj, argánolaj, mandulaolaj, stb.), a növényi zsiradékok (pl.: karitévaj), a bogyós gyümölcsök (pl.: áfonya, meggy, szőlő, stb.), a zöld tea, gingko, és még napestig sorolhatnánk. A vitaminok közül a C-vitamin, E-vitamin, koenzimQ10 a legkedveltebb antioxidáns összetevők a kozmetikumokban.

Önmagukban azonban nem elegendők, csodát ne várjunk attól, ha csak antioxidánsokat alkalmazunk. Kellenek az egyéb „élénkítő”, a sejteket a komfortzónájukból kimozdító bombák is, akik tettre sarkallják sejtjeinket közvetlen, vagy közvetett módon.

A teljesség igénye nélkül nézzünk pár ilyen bombát!

A bombák között atombombának számítanak a bőrlégzést fokozó algák, amelyek amellett, hogy felgyorsítják a sejtek élettani folyamatait anyagcsere-fokozó hatásuk révén, ráadásul még telis-tele vannak olyan ásványi sókkal, nyomelemekkel és egyéb finomságokkal, amelyek ízlenek a sejteknek. Legfontosabb funkciójuk, hogy erősítik a bőr barrier funkcióját.

Kisebb hidrogénbombának felelnek meg a sejtek mikrocirkulációját fokozó iszapok, melyek ásványi anyag összetétele fantasztikus, segítik a sejtek salakanyag-ürítését, ezáltal is könnyítve terheiket, segítik a hatóanyagok felvételét is számukra. Szóval elég jó fejek. 

A bombák közül az utolsó a mitokondriumok működését fokozó béta-glükán, Ez az élesztőből kivont hatóanyag „megbökdösi” az ATP gyár sejtalkotónkat, amely nem mellesleg a sejtlégzés központja is, ezáltal a sejt „friss hegyi levegőben”, energiától duzzadva fokozottabban tud működni.

Száz szónak is egy a vége, a bőr alapos letisztítása és mélytisztítása után, ne feledkezzünk meg a vitalizálásról!