35 000 Ft felett ingyenes a szállítás. 

Keresés
növény-fentről

Téli bőrápolás

Télen különösen fontos a bőrápolási szokások tudatos kialakítása, hisz megváltozik a bőrállapot, illetve végezhetünk olyan kúrákat, melyeket a napfényes időszakokban nem.

Tekintsük át, hogy hogyan változnak a téli időszakban az egyes bőrtípusok, milyen bőrállapotok kísérik és ez milyen módon befolyásolja a bőrápolási rutinunkat.

A „zsíros” bőr/ szeborreás bőrtípus faggyúmirigyei télen-nyáron jól működnek, de télen igazán elemükben vannak. Mivel a hőmérséklet lecsökken, a szervezet védekezni szeretne a hideg ellen, ezért ezerrel termeli a faggyút, hogy azt a bőrfelszínre ürítve a hidegtől megóvja a bőrt. Ez nem túl jó hír a zsíros bőrűeknek, mert ebben az időszakban a szeborreás bőrállapot még jobban romlik. Sokkal több komedo/mitesszer jelenhet meg a bőrön, akár gyulladásokkal tarkítva az amúgy sem kellemes bőrképet. 

Mindezek miatt még jobban oda kell figyelnünk az ilyen bőrtípus otthoni ápolására. Mivel több faggyú kerül a bőrfelszínre, így az addig esetleg kíméletesebb letisztíó kozmetikumot bátran cserélhetjük „erősebbre”. No nem kell drasztikus dolgokra gondolni, ha eddig arctejet használtunk, használhatunk habzó lemosót, vagy micellás vizet. Nem szabad azonban elhanyagolni a letisztítás utáni kötelező tonizálást!

Ebben az időszakban egy erőteljesen szeborreás bőr nem sértődik meg egy minimális etil-alkohol tartalmú (max. 5%) toniktól sem. Ha nincs a zsírosság mellett vízhiány, alkalmazzuk bátran. a peelingezést is gyakoribbá tehetjük a rutinban, a heti egy-két peelingezést háromra emelhetjük. Vagy az addig használt mechanikai peelinget lecserélhetjük egy enyhe savas peelingre. Ebben az időszakban is fontos a zsíros bőrnek is a hidratálás. Annak ellenére, hgoy több faggyú termelődik, lehet, hogy „testesebb” krémet kíván ilyenkor ez a bőrtípus, és a hidratáló krémet le kell cserélnünk. Az is segítség lehet, ha a rutinba a krémek (nappali és éjszakai) alkalmazása előtt, a tonik után felteszünk egy szérumot. Nappalra részesítsük előnyben a vizes bázisú szérumokat (pl.: hialuronsavas, peptides), éjszakára mehetnek az olajos bázisú szérumok, csak ügyeljünk arra, hogy olyan olajokat tartalmazzanak, amelyek nem táplálják a faggyúmirigy működését.

A zsírhiányos bőrtípusok is más bőrápolási rutint igényelnek télen. ezekre a bőrtípusokra jellemző, hogy általában érzékenységgel társulnak, ami ebben a hűvös, szeles időszakban csak még jobban fokozódik. Ezért az elsődleges szempont mindenképpen ezeknek az érzékeny bőröknek a védelme. A rutin legfontosabb változása, hogy nappalra a nappali krém fölé tegyünk „védőréteget”. Ez lehet egy színezett nappali krém, színezett fényvédő, akár bőrtípusnak megfelelő, szárító hatású anyagokat nem tartalmazó púderrel megspékelve. Az esti bőrápolási rutint mindenképpen egészítsük ki olajos bázisú szérumokkal. Fontos, hogy a letisztító kozmetikumból is a legenyhébbet válasszuk erre az időszakra (arctejet, tisztító olajat) és ne peeliingezzük túl a bőrt. Ennek a bőrtípusnak elég heti egyszer peelingezni és azt is nagyon enyhe, finom szemcséket tartalmazó peelinggel, vagy enzimes peelinggel. A nappali rutinba is beépíthetünk olajokat, ha „elbírja” a bőr. Ez a zsírhiány mértékétől függ.
A vízhiányos bőrtípusok általában vagy zsíros, vagy zsírhiányos bőrrel társulnak, ezért ezekkel összefüggésben kell rájuk tekinteni. A felszíni vízhiány (szaruréteg és a hám többi rétegének vízhiánya) ebben az időszakban még inkább fokozódik, ezért a hidratálásra külön figyelmet kell fordítani. Ezt legegyszerűbben úgy csökkenthetjük, hogy kiegészítjük a rutinunkat szérummal. A szérum hatóanyag tartalmától függően nem csak a felszínt, a mélyebben fekvő réteget is hidratálja.

Ez az időszak alkalmas a bőrállapotot javító kúrák elvégzésére is. 2-3 hetes időszakot szoktunk javasolni egy-egy kúrára. Használhatunk pl. retinol tartalmú készítményeket, „erőteljesebb” savakat megfelelő fényvédelem mellett. Ezek halványítják a pigmentfoltokat, csökkenthetik a hegek mélységét és bőrmegújító hatásúak. Nagyon fontos azonban, hogy a kúrákkal kapcsolatosan kérdezzük szakember (kozmetikus, bőrgyógyász) véleményét és az útmutatásaikat betartva végezzük!

 Bőrtípustól független fontos a szemkörnyéki bőrrész ápolása, ami még jobban ki van téve az időjárás viszontagságainak. Ha eddig nem tettük, most mindenképpen fordítsunk külön gondot erre a területre. Kerüljük a gél állagú készítményeket, ezt a hidegben kevésbé tolerálja a bőr. válasszunk inkább szemránckrémeket, és bátran tegyünk alá nappalra vizes bázisú szérumot, éjszakára olajokat.
Bár a napsütés nem kényeztet el minket, a téli időszakban is fontos a fényvédelem! Ez bőrtípustól és bőrállapottól függően fontos ebben az időszakban is!

Forrás: "kláratanárnő"