35 000 Ft felett ingyenes a szállítás. 

Keresés
növény-fentről

Testápolási rutin

A test bőrének ápolását sokszor elhanyagoljuk, pedig különösen fontos, hisz bár ruha fedi, ugyanúgy ki van téve mindenféle hatásoknak.


Milyen hatások érik a test bőrét és mi befolyásolja a testen megjelenő „száraz” bőrt?

Testünk bőrének állapot függ a zuhanyzási szokásainktól, a tisztító kozmetikum fajtájától, az otthonunk/munkahelyünk fűtésétől (utóbbi mostanában biztosan nem kényeztet minket fűtés szempontjából), éghajlattól, stb. Rossz hírem van a forró zuhanyzást kedvelőknek! Sajnos a nagyon meleg vízben való zuhanyzás/fürdés megbontja a bőrfelszíni hidrofil lipid szerkezetét, amit ha nem pótolunk vissza (testápoló kozmetikumokkal), bizony megnézhetjük magunkat.

Nem csak a „száraz” bőr kellemetlenségével kell szembenéznünk, hanem a nem túl kedves kórokozókkal is, akiknek a száraz bőrfelület a mennyei manna, hisz könnyebben bejuthatnak a szervezetbe és garázdálkodhatnak kedvükre. Ha mindez nem lenne elég, szélsőséges esetben bőrgyulladást, ekcémát és még ki tudja milyen csúfságokat is kialakíthatunk a testünkön.

Pláne ha jó klóros otthon a víz, vagy sokat járunk uszodába. Ha gyakran látogatjuk a klóros vízben gazdag objektumokat, akkor mindig legyen nálunk testápoló! És ne féljünk használni!

A tisztító kozmetikumok fajtája is befolyásolja a test bőrének állapotát. Alapvetően – elnézést azoktól, akiket megbotránkoztatok -, ha nem fizikai munkát végzünk, akkor a hajlatok detergenssel (tisztítószerrel) történő naponta történő „megmosása” elegendő. Nem kell a combunk-vádlink-karunk, stb. bőrét tisztító kozmetikummal terhelni és csutakolni. De ha már csutakolunk, mert ez a mániánk, akkor válasszunk jó csutakoló anyagot!

Akármennyire is natúr-cuki-trendi a szappan, tessék tudomásul venni, hogy minden szappan lúgos kémhatású oldatot képez mosakodás közben vízzel alkalmazva. Pont. Ezen kár vitatkozni. Tény. Ahogy az is, hogy a lúgos kémhatású oldat nem tesz jót a bőrnek. Kioldja az jó kis védő hatású epidermális lipideket, és bár kitűnően eltávolítja a szennyeződést, nem tesz jót hosszú távú – szerintem a rövid távú sem – használata. A test bőrének szennyeződésektől való megtisztítására használjunk tusfürdőt. Ha ördögtől valónak találjuk szerencsétlen SLS-t (sodium-laureth-sulfate), akkor olyan tusfürdőt alkalmazzunk, amiben nincs benne. Halkan szeretném megjegyezni, hogy szegény ártatlan a 7 körüli pH-jával nem igazán szárító. A gond vele csupán annyi, hogy túlságosan habzik és túl sok szennyeződést és epidermális lipidet el tud távolítani. De egyébként cuki. Sokkal kedvesebb, mint a szappan. Mit keressünk helyette a tusfürdő összetevői között, ami még kedvesebb? Cukortenzideket, coco-betaint, cocamidopropil betain, stb.

Ne fűtsünk! Egyrészt drága, másrészt nem tesz jót a bőrnek! Viccet félretéve, a központi fűtés és a légkondicionálás sajnos csökkentik a levegő páratartalmát és emiatt közvetett módon ugyan, de szárítják a bőrt.

Az időjárás kapcsán elmondható, hogy télen a legszárazabb a bőr, mert csökken a hőmérséklet és a páratartalom. A különböző bőrbetegségek (psoriasis, dermatitis, stb.) és bőrtípusok (szeborrea, alipia) állapota is sokkal ramatyabb állapotba kerül télen. Azért ne dőljünk hátra malmozva és várjuk epekedve a nyarat! Az sem tesz jót a bőrnek. Bár a bőrtípusok és bőrbetegségek állapota javul, a Nap által károsodott bőr szárazzá válik.

A teljesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy bizonyos betegségek (pl.: pajzsmirigy megbetegedés, cukorbetegség, stb.) befolyással vannak a bőr állapotára, illetve bizonyos gyógyszerek szedése is (allergia elleni gyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, isotretinoin tartalmú gyógyszerek).

Idősebb korban, száraz, hideg, vagy alacsony páratartalmú éghajlaton sokkal nagyobb a valószínűsége a száraz bőr kialakulásának. Nem véletlen van az, hogy kicsiny hazánk éghajlati viszonyai között különösen a téli időszakban kívánja testünk bőre a különös törődést. Ám nem sértődik ám meg akkor sem, ha télen-nyáron külön figyelmet szentelünk neki. Na de hogyan?

Milyen a bőrápolási rutin a test bőrének ápolása során?

Hetente legalább egyszer használjunk mechanikai peelinget az egész testünkre, majd még a vizes bőrünket kenjük be finom olajokkal. Minden nap használjunk testápoló kozmetikumot zuhanyzás/fürdés után. Ha ezt nem tudjuk betartani időhiányában, lustaságból, és a szokásos kifogások miatt, akkor legalább a kezünkre figyeljünk, hisz ez a terület „meztelensége” miatt még jobban ki van téve a különböző hatásoknak. A kéz és a láb bőrét néha-néha kényeztessük pakolásokkal, higgyük el, hogy hálás lesz nekünk!

Kiemelten fontos a test bőrének ápolása során fokozottan figyelni az általában ruhával nem/részben fedett többi testtájra is (a kéz mellett). Itt a nyak-dekoltázs bőrének ápolására gondolok, amely területen – ha nem fordítunk külön figyelmet erre a területre – az „elhanyagoltság” miatt sokkal hamarabb jelentkezhetnek az öregedés jelei. Tehát kedves nőtársaim! Tessék figyelni ezekre a területekre a minden napos bőrápolási rutin kapcsán! Ha van külön termék a nyak-dekoltázs részre, akkor ne sajnáljuk rá a pénzt. Ha nem tehetjük meg, hogy külön terméket használunk ezekre a területekre, akkor pedig ne legyünk restek és az arckrémünket használjuk bátran ezekre a területekre is. A pakolásoktól sem vonul sértetten kolostorba ez a terület…..ugyanolyan figyelmet igényel, mint az arc bőre!

Forrás: “kláratanárnő”