35 000 Ft felett ingyenes a szállítás. 

Keresés

nature-powered beauty

növény-fentről

Tini bőrápolás alapjai

A pubertáskor nem egyszerű. Sem az éppen „pubertálódó” kamasznak, sem a környezetének. Az útkeresés mellett bizony megnehezítik életüket a különböző bőrproblémák, melyeket sokszor – a social media „áldásos” hatására – nem jól kezelnek.
Milyen bőrproblémákkal néznek szembe kamaszodó gyermekeink és hogyan lehet ezeket jól kezelni? Melyek a leggyakoribb hibák? Mindennek az okai azok a fránya hormonok. Biztos jele annak, hogy gyermekünk elindult a kamaszkor rögös lépcsőit megmászni, a hirtelen növekedés lesz a növekedési (STH, GH) hormon hatására. Majd hirtelen megjelennek az addig csodálatos bababőrön a faggyúmirigy túlműködés eredményeként az undok komedók (mitesszerek). Aztán nem lesz illatos a gyermek. Sőt! Mondhatni büdös lesz, hisz a nemi hormonok a verejtékmirigyekre is hatnak. A kamaszkor végét az erőteljes illatok és mitesszerek, néha gennyes pattanások mérséklődése, majd drága gyermekünk totális elhülyülése jelenti. Semmi sem jó, keresi az utat és tuti az az út, amit mi javaslunk, csak rossz lehet. Na de vegyük szépen át, milyen bőrproblémákkal találkozhatunk!

Szeborreás, aknés bőr

A nemi hormonok „beindulása” maga után vonja a faggyúmirigyek fokozott működését. Ez társulva a kamasz gyermek fürdési szokásaival, illetve annak hiányával, elég ronda bőrképet eredményezhet. Már az is sokat javít a bőrállapoton, ha legalább minden este szépen letisztítja a bőrét. Ha ezt nem tusfürdővel, szappannal, samponnal, stb. teszi, nyerők vagyunk. Ettől nem várhatunk bőrállapot javulást, ámde megelőzhetjük a további romlást és a gyulladások kialakulását, fokozódását. Ha kis kamaszunk nyitott arra és elhiszi nekünk, hogy nem kell kráterekkel és gennyes undormányokkal az arcán járni, akkor próbáljuk meg rávenni, hogy a letisztító fajtája sem mindegy (a micellás víz pl. nem sminkelő fiúknál nem a legjobb választás, sőt, sminkelő lányoknál sem feltétlen…..), illetve az alap bőrápolási rutin három lépésből áll. Na de kezdjük az elején. A szennyeződésektől, felesleges faggyútól meg kell szabadítani a bőrt minden este. Jó esetben reggel is, mert ezek a kamaszodó faggyúmirigyek éjjel sem tétlenkednek, vígan termelik a faggyút. A letisztító kozmetikum akkor megfelelő, ha nem szárítja nagyon a bőrt, hisz a fokozott faggyútermelés mellett mindig jelen van a felszíni vízhiány is. Az olajos letisztítók nem megfelelőek egy ilyen bőrállapot esetén. Mindenképpen tenzid tartalmú letisztítót válasszunk és olyat, amelynek egyszerű a használata. Legkedveltebbek a habzó lemosók, mert használatuk könnyű, gazdaságosak, és alaposan, ámde kíméletesen távolítják el a szennyeződéseket és a többlet faggyút. Igen ám, de ezek a letisztítók megbontják a bőrfelszíni hidrofil lipid szerkezetét, a vízmegkötő faktorok sem tudnak ellenállni a jóképű tenzideknek, ezért mindenképpen szükséges az ápolás (krémezés) előtt „megágyazni” a krémnek. Ez azt jelenti, hogy a lecsupaszított szarusejteket, amik szomjúhoznak, vissza kell hidratálni. Tonikkal. Szeborreás bőrtípus esetében egyáltalán nem ördögtől való az etil-alkohol tartalmú tonik, főként azért nem, mert a legtöbb professzionális tonik nagyon alacsony koncentrációban tartalmazza. Ha ódzkodunk az etil-alkoholtól (megjegyzem belülről nem ódzkodnak a kamaszok, ez is a pubertáskor része….), akkor válasszunk etil-alkohol mentes tonikot. Fontos azonban, hogy sok vízmegkötő, hidratáló anyag legyen benne, hisz ez fogja felvértezni az elhalt szarusejteket a következő kozmetikum értékes anyagainak befogadására Szóval bátran tonizáljunk és duzzasszuk meg a cuki corneocytákat, had hasznosuljon minél jobban a hidratáló krém. Fontos megjegyezni, hogy míg a letisztító kozmetikumot – ahogy a nevében is szerepel a „le” szócska – alaposan el kell távolítani a bőrfelületről, addig a tonikot hagyjuk rajta és csak pár perc után kenjük rá a hidratáló krémet! A krémezésre a legnehezebb rávenni kamaszodó gyermekünket. Ezért mindenképpen fontos, hogy nagyon könnyű hidratáló krémet válasszunk, ami felkenve nem csillog, gyorsan beszívódik és matt hatást kölcsönöz drága kamaszunk arcának.

Fekete öves kamaszok a tonik és a krém közé szérumokat is bevethetnek bőrállapot szerint. Ha „csak” a faggyúmirigy termelést szeretnék csökkenteni, akkor jolly joker választás a niacin, vagy kúraszerűen az azelainsav, szalicilsav. Hangsúlyozom, hogy kúraszerűen! A savakkal csak óvatosan! Mindig jól jön az ilyen bőrnek a hidratáló hatású szérum, ám arra figyeljünk, hogy fiatal korban még nem biztos, hogy hialuronsavat kell tolni a bőrbe. Ha gyulladások is tarkítják a mitesszerdús arcbőrt, akkor gyulladáscsökkentő szérumot, amelyben lehet kamilla, cickafark, komló, stb. Nagyon fontos, hogy ha szérumot alkalmaznak, akkor is kell a felszín hidratálására a hidratáló krém, ami ha nem SPF-es, akkor ki kell egészíteni fényvédővel.

A tinik élete nem egyszerű, és nem jó tetézni az általános, önmagukkal való elégedetlenséget bőrproblémákkal. Segítsük őket értő türelemmel és professzionális kozmetikumok célzott alkalmazásával, szükség esetén szakember segítségét kérve.

Forrás: Klára tanárnő