35 000 Ft felett ingyenes a szállítás. 

Keresés

nature-powered beauty

növény-fentről

Az arcápolás legfontosabb művelete: a tisztítás és tonizálás

Ahogy koszos edényben nem lehet jót főzni, úgy szennyeződéssel tarkított bőrtől sem lehet elvárni, hogy tökéletesen lássa el funkcióit és még jól is nézzen ki. Sokszor nem kapunk kielégítő választ a vendégeinktől arra a kérdésre, hogy miként tisztítja a bőrét. 

Jó esetben ugyanolyan gondosan tisztítja az arc-nyak-dekoltázs területét is, mint a teste többi részét. A legtöbb esetben a testére alkalmazott tusfürdővel, samponnal, szappannal, esetleg sima vízzel mossa le a napközben rárakodott szennyeződést a bőrről. Jó esetben este teszik meg mindezt, rosszabb esetben reggel, vagy még akkor sem. Pedig a letisztítás művelete az egyik, ha nem a legfontosabb művelet mind az otthoni arcápolás, mind a kozmetikai kezelés során. Miért?

Azért, mert kenhetünk magunkra akármilyen drága készítményt, nem érünk célt vele, ha előtte nem tisztítjuk meg alaposan bőrünket és nem készítjük elő tonikkal/boosterrel a következő műveletre. 

Az alapos tisztítás természetesen nem azt jelenti, hogy jó alaposan megdörzsöljük és erősen lúgos kémhatású készítményekkel kezeljük a bőrt. Az alaposság elsősorban azt jelenti, hogy professzionális kozmetikumokkal, bőrtípusunknak megfelelően távolítjuk el a bőrön lévő szennyeződéseket. Ahhoz, hogy megnyerjük a szennyeződésekkel szembeni csatát, ismernünk kell az ellenséget. Milyen a csapatösszetétele, mely fegyverek a leghatékonyabbak az ellenség likvidálására.

A szennyeződés csapata nagyon változatos. Összetételében megtalálható a por, mikroorganizmusok, elhalt szarusejtek, a mirigyek váladékai, a kendőzés maradványai és még ki tudja kik alkotja a szennyeződések szövetségét. Egy biztos, a szövetség az apolárosok oldalán áll, lubickol ha zsírt lát, ez a gyenge pontja. Pont ezért olyan eszközökkel tudunk ellene nyerni, ami ezt a gyenge pontját támadja. Mivel a szennyeződés apoláros (zsírszerű, zsírban oldódó), mindenképpen olyan tisztító anyagra van szükségünk, ami legalább részben apoláros.

Alapos tisztítást olyan anyagokkal tudunk végezni, ami amfifil, mivel az ilyen anyagok egyik része a zsírszerű szennyeződésekhez tud kapcsolódni, másik részük pedig a vízbe tud kapaszkodni. Ilyen anayagok a tenzidek. Vannak „kedves” és „nem annyira kedves” tenzidek. Persze a kedvesség függ a bőrtípustól. Egy szeborreás/zsíros bőrnek tökéletesek a „nem annyira kedves” tenzidek, hisz ezek nagyon-nagyon jók „zsíroldásban”, ami kifejezetten kívánatos egy aktív faggyúmirigyekben gazdag bőrnek. Nem jó viszont egy zsírhiányos bőrnek.

Általában elmondható, hogy minél jobban „habzik” egy letisztító kozmetikum, annál több tenzid van benne. Ilyeténképpen viszonylag egyszerű a választás. Nagyjából ez lehetne a képzeletbeli sorrend „tenzid-tartalom” tekintetében: micellás víz, habok, habzó lemosók, lemosó gélek, arctejek, lemosó krémek, arcolajok. Akármilyen letisztító kozmetikumot használunk, nagyon fontos, hogy vízzel távolítsuk el a bőrről! Hisz ahogy a nevében is benne van: Letisztító. Tehát LE KELL MOSNI.

Bár rengeteg csatát kell nap, mint nap megvívnunk, sok szennyeződést kell eltávolítanunk a bőrünkről, nem szabad azonban átesni a ló túloldalára. Pengeélen táncolunk, hisz ha elhanyagoljuk ezt a műveletet, vagy nem a megfelelő anyaggal végezzük, vagy túlságosan komolyan vesszük és naponta mélytisztítást végzünk peelingekkel az arcon, akkor akár ártani is tudunk vele! Minden nap kell tisztítani, de az arc mélytisztítása kerülendő napi szinten! Viszont nagyon fontos, hogy a letisztítás része a tonizálás!

 

A tisztítás utáni kötelező kozmetikum

Sajnos, ahogy a háborúban, úgy ebben az esetben is sérülnek az ártatlanok, a civil lakosság. Ez azért van, mert a tisztítás nemcsak a zsírszerű szennyeződéseket, hanem a bőrfelszíni hidrofil lipid egy részét is eltávolítja, ezzel a keratint is átmenetileg „dehidratálja”, nagyon fontos, hogy „rehidratáljuk” a keratint. Hisz ez a fehérje, ami az elhalt szarusejtek anyagát adja, kicsit úgy működik, mint a szivacs. Ha száraz, dehidratált, akkor nem tudnak úgy „beszívódni” az anyagok a bőrbe. Ugye sokkal egyszerűbb a kiborult vizet nedves szivaccsal felitatni, mint szárazzal? Valahogy így működik a szarurétegünk is. Emiatt – is – kötelező „előkészíteni” a bőrt az arcápoló kozmetikumok befogadására. Nem kell félni a tonikoktól! A korszerű tonikokban nincs, vagy minimális etil-alkohol található, tehát tévhit az, hogy szárítanak. Sőt! A legtöbb korszerű tonik telis-teli van jobbnál-jobb hidratáló anyagokkal. Szóval letisztítás után tonikra fel!

Forrás: Klára tanárnő