35 000 Ft felett ingyenes a szállítás. 

Keresés
növény-fentről

Tipikus tini problémák

Az előző bejegyzésben alaposan kitárgyaltuk az egyik legfőbb tini-ellenséget, a szeborreás bőrt és lefektettük a bőrápolási „minimál-program” (letisztítás – tonizálás – hidratálás) alapjait. Ha az arcbőr állapota javul, bátran szembe nézhetünk a bennünk maximálisan bízó kamasz egyéb problémáival.

Bizony, sajnos nem ez az egyetlen tini-szomorító bőrprobléma, amivel szegény kamaszaink szembesülnek. Vannak egyéb kozmetikai elváltozások is, amelyek megkeserítik az életüket és ha nem kezeljük, gátlásossá válhatnak. Tipikus tini-probléma a végtagok feszítő oldalán, ritkán akár arcon is megjelenő érdes bőr. Emiatt sokszor nyáron is hosszú pólóban, hosszú nadrágban senyvednek a 40 fokban kamaszodó gyermekeink, mert ciki az, hogy a felkarukon, combjukon „pörsenés” szerű elváltozások láthatóak. Tetézhetik azzal, hogy véresre vakarják, vagy nyomkodják a mitesszernek álcázott elváltozásokat, szélsőséges esetben egy jó kis fertőzést is előidézhetnek. Pedig ennek az elváltozásnak az elkövetője nem a faggyúmirigy, ilyeténképpen nincs is értelme nyomkodni és kaparászni, mert csak fokozzuk a problémát. Ez az elváltozás a szaruképzés gonosz tréfája. 

A fokozott elszarusodás miatt (a hámréteg természetes megújulási folyamata) a szőrtüszők nyílásaiban megreked az elhalt szaru és szarudugaszok keletkeznek. Általában piros, vagy fehér színű kiemelkedések, kemény kis dudorok a bőrfelszínen. Mindig szimmetrikusan jelentkezik, tehát mindkét végtagon. Leggyakrabban a felkar és a comb feszítő oldalán, néha fenéktájon, ritkán arcon. Általában genetikai tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában. Még egy dolog, amiért haragudhatnak ránk pubertás gyermekeink. 

Mit lehet tenni? Teljesen megszüntetni nem igazán lehetséges, de lehet javítani a bőrállapoton némi odafigyeléssel. Első lépésként nagyon fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk ezt a területet is. Célszerű kíméletes tusfürdőt, vagy akár habot választani, hisz itt nem fokozott faggyútermelésről van szó, tehát teljesen felesleges durva tenzidekkel, vagy szappannal nekiesni. Hetente többször lehet erre a területre mechanikai (szemcsés) peelinget alkalmazni, durva esetben – kúraszerűen – A.H.A., vagy B.H.A. tartalmú bőrradírt használni. Minden fürdés után alaposan töröljük át a területet durva törölközővel, majd – lehetőleg A-vitamin, vagy béta-karotin tartalmú – hidratáló testápolóval kenjük be.

Fokozhatjuk a hidratáló testápoló hatását, ha felkenés előtt testpermettel átfújjuk a területet.

A mitesszerek, pattanások, fránya szarudugaszok okozta érdes bőr mellett megkeserítheti a kamaszok – és még inkább a környezetük – életét a fokozott verejtékezés és az azzal járó kellemetlen „illat”. Sajnos a hormonális változások nemcsak a faggyúmirigyeket doppingolják, hanem a verejtékmirigyeket is. Sőt! Beindulnak az addig nyugiban lévő nagy verejtékmirigyek, melyek váladékában ráadásul fehérje található. Ami önmagában nem lenne gond. Ettől nem lesz „szagos” a váladék. Attól viszont igen, hogy a bőrfelszínen lévő – egyébként tök jó fej – baktériumok, amelyek segítik a kórokozókkal szembeni védekezést, bizony imádják a fehérjéket. Ennek következményeként, miközben ők boldogan zabálják a nagy verejtékmirigy váladékában lévő fehérjéket, az evés utáni „böfi” eredménye a szag. Ugyanis a baktériumok által lebontott fehéréjékből baromi büdi vegyületek keletkeznek. Ez a bizonyos területeken jelentkező – főként hónalj, talp, tenyér, arc – fokozott verejtékezés mellett kellemetlen illatokkal is jár. Alapvetően jó megoldás a rendszeres fürdés – kamaszoknál, főleg fiúknál ez sokszor nem evidens és közelharcot kell vívni egy zuhanyzásért – és a gyakori ruhaváltás. Segítségül lehet hívni a dezodoráns stifteket, melyek anyagai a baktériumok működését blokkolják fertőtlenítő hatásuk révén. Használatukkal a fokozott verejtékezés nem szűnik meg, max. kicsit mérséklődik, ámde nem lesz szag. Erőteljesebb probléma esetén verejtékcsökkentőket alkalmazhatunk, amelyek a fertőtlenítő hatáson túl erőteljes összehúzó hatással is rendelkeznek, ez pedig akadályozza a verejték felszínre jutását. Nem túl természetes megoldás, hisz a verejtéknek az a funkciója, hogy segítse a kiválasztó szervrendszerünk működését és általuk (is) ürüljön a szervezetből a számunkra felesleges cucc. Ha tartósan akadályozzuk, az nem jó. Vannak olyan tanácsok a social media felületeken, hogy éjszakára is kenegessük magunkat a verejtékcsökkentőkkel. Határozottan nem jó, ha így teszünk. Hisz ha éjjel-nappal gátoljuk a verejtékezést, akkor bent marad, aminek ki kellene jönnie. Visszatérve szegény izzadó kamaszainkra, biztassuk őket a rendszeres fürdésre, a gyakori ruhaváltásra és a dezodoráló stiftek használatára. Végszükség esetén – ha tényleg brutális verejtékezést produkálnak – menjünk be az első patikába és vegyünk Solutio antisudorica-t, melyet kúraszerűen alkalmazva sokat tehetünk a fokozott verejtékezés ellen. Fontos megjegyezni, hogy ha be kell vetnünk ezt a nehéz bombázót, akkor a ruhaneműket, cipőket is vessük alá fertőtlenítő mosásnak, hisz egy egyszerű mosás nem távolítja el az ott szambázó összes fehérje-zabáló baktériumot.

Forrás: Klára tanárnő